Gevangenen een tweede kans geven? Nee, een eerste

do 02 aug 2018 Gerechtigheid /
Gevangenen een tweede kans geven? Nee, een eerste

Dat is het motto van jezuïet Zach Presutti. Met een team geeft hij de Geestelijke Oefeningen van Ignatius aan gedetineerden.

Dat is het motto van jezuïet Zach Presutti. Met een team geeft hij de Geestelijke Oefeningen van Ignatius aan gedetineerden.

‘De gevangenis is niet makkelijk voor mij geweest. Mijn familie kent mij niet meer.’ Felix Pirino zit een lange straf uit voor moord, in een gevangenis in New York. Daar leerde hij jezuïet Zach Presutti en het gevangenispastoraat Thrive For Life Prison Project kennen.

America Magazine interviewde Presutti en enkele gedetineerden over dit bijzondere project, waarin de Geestelijke Oefeningen van Ignatius vertaald worden naar de context van de gevangenen. Hij zegt: ‘Veel mensen spreken over het geven van een tweede kans aan mensen die zijn opgesloten. Dat is niet echt zoals wij het zien. Veel van deze mannen hebben niet eens een eerste kans gehad.’

Gebaseerd op het levensgebed

Het Thrive For Life Prison Project biedt gevangenen spirituele en educatieve vorming aan zes detentiecentra in New York. ‘Twee jaar geleden gingen we voor het eerste naar de gevangenissen om de Geestelijke Oefeningen te doen’, zegt pater Presutti. Het programma dat ze nu aanbieden vloeide voort uit de relaties die ze opbouwden met de gevangenen, aansluitend op hun noden.

‘Wij wat eigenlijk doen is de Geestelijke Oefeningen van Ignatius aanpassen aan de omstandigheden van de gedetineerde. Daarvoor is het levensgebed de belangrijkste leidraad.’ Als we Presutti voor een groep gevangenen en vrijwilligers staat, horen we hoe dat er in de praktijk van een detentiecentrum uitziet: ‘Blik terug op de afgelopen week of de afgelopen maand, welk deel van jou heeft nog behoefte aan verrijzenis? ‘Kun je God horen spreken in je wanhoop, in je angst, in je eenzaamheid?’

Bekijk hieronder de reportage die America Magazine maakte over het Thrive For Life Prison Project.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel