Herdenking Kardinaal Martini

zo 01 sep 2013 Jezuïeten / Kerk / Wereldwijd /
Herdenking Kardinaal Martini

Carlo Maria Martini sj één jaar overleden

Carlo Maria Martini sj één jaar overleden

Een jaar geleden, op 31 augustus 2012, overleed kardinaal Carlo Maria Martini sj  op de leeftijd van 85 jaar. Deze Italiaanse jezuïet, die aartsbisschop van Milaan was van 1979 tot 2002, wordt vooral herinnerd vanwege zijn gevoel voor dialoog en openheid naar de wereld. Een jaar geleden verzamelden duizenden mensen zich bij de dom van Milaan om hun laatste eer te bewijzen. Een plechtige mis werd gevierd op  zaterdag 31 augustus 2013 in de kathedraal van Milaan met zijn opvolger monseigneur Angelo Scola als hoofdcelebrant.

Paus Franciscus

Op de eerste verjaardag van dit overlijden zijn er vele eerbewijzen. Paus Franciscus, zelf jezuïet, ontving vrijdagochtend in Casa Santa Marta een groep Italiaanse jezuïeten, leden van de stichting Carlo Maria Martini, begeleid door de provinciale overste van Italië. Deze stichting die opgericht is in Turijn, de geboorteplaats van de kardinaal, wil de vorming van toekomstige priesters bevorderen vanuit de boodschap van de voormalige aartsbisschop. Het doel van deze organisatie is ook de kennis en de studie van het leven en de werken van kardinaal Martini te bevorderen, en de geest levend te houden die zijn inzet voedde – met bijzondere aandacht voor de dialoog met andere godsdiensten en de samenleving.

Paus Franciscus verwelkomde dit initiatief als een daad van rechtvaardigheid. Pater Federico Lombardi sj, directeur van Radio Vaticana en van de Persdienst van de Heilige Stoel, woonde de bijeenkomst bij en zei dat de paus zijn eigen herinneringen aan kardinaal Martini had opgehaald, speciaal met betrekking tot de rol die hij speelde tijdens een belangrijke vergadering van de jezuïeten in 1974, toen in een gespannen klimaat de relatie tussen geloof en gerechtigheid werd besproken.

Een man van onderscheiding

Verder herinnerde paus Franciscus zich hoe kardinaal Martini had meegewerkt aan de eenheid binnen de jezuïetenorde en tussen de orde en de Heilige Stoel – “een man van onderscheidingsvermogen en vrede, een profeet, een vader voor zijn bisdom en voor talloze mensen.” Kardinaal Martini was een groot intellectueel, high profile, een internationaal bekend exegeet, boegbeeld van hervormingsgezinde katholieken, maar vooral een man doordrongen van het Woord van God en toegewijd aan de totstandbrenging van een meer rechtvaardige en humane wereld; een man ook die niet terugdeinsde om het Instituut ter verantwoording te roepen.

In zijn laatste interview waarschuwde hij dat de Kerk 200 jaar achterliep. De Kerk is moe – beweerde hij – onze kerken zijn groot, onze kloosters leeg, onze rituelen en liturgische gewaden pompeus. De kerk moet wakker worden, haar fouten erkennen en het pad van radicale verandering inslaan.

"Een man van God"

Verrassender was een andere herdenking die donderdag plaatsvond op de Mostra van Venetië. Op dit filmfestival, één van de grootste in de wereld, met veel glitz en glam, werd de documentaire “Een man van God” vertoond. Deze film, geregisseerd door Salvatore Nocita, volgt de mijlpalen in het leven van kardinaal Martini in de periode tussen Milaan en Jeruzalem, waar hij een groot deel van zijn oude dag doorbracht. Ook dit was een manier om de intensieve deelname aan de interreligieuze dialoog van kardinaal Martini te gedenken.

Bron: Radio Vaticaan
 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel