Hoe ben ik thuis bij mijzelf?

za 22 jan 2022 Spiritualiteit /
Hoe ben ik thuis bij mijzelf?

In deze tijden worden we meer met onszelf geconfronteerd dan anders. Dat is een kans om te groeien als mens. Nikolaas Sintobin sj over hoe je een goed thuis kunt vinden bij jezelf.

In deze tijden worden we meer met onszelf geconfronteerd dan anders. Dat is een kans om te groeien als mens. Nikolaas Sintobin sj over hoe je een goed thuis kunt vinden bij jezelf.

Of je thuis kunt zijn bij jezelf heeft veel te maken met de stilte. Of je, als alles om je heen verstomt, een bepaalde rust met jezelf kunt ervaren. Of je het kunt opbrengen een evenwicht te vinden in jezelf. Of je in de stilte een zekere mate van tevredenheid met en over jezelf kunt ontvangen. Accepteren wie je bent, zonder de behoefte te voelen om weg te lopen, de stilte te verbreken, lawaai en ruis te creëren.

“Maar die confrontatie in de stilte kan hard zijn”, zegt Nikolaas Sintobin sj. “Dan ga je die confrontatie liever (systematisch) uit de weg. Waardoor er een situatie dreigt te ontstaan waarin je voortdurend op de vlucht bent voor jezelf. En dat is niet leuk en dat geeft onrust.”

Schijf je in voor onze nieuwsbrief

Waarom, als het zo moeilijk is, zou je toch die stilte, die confrontatie te zoeken?

“Een belangrijke voorwaarde om te kunnen zijn bij de ander is om te kunnen zijn bij jezelf. In de mate dat je bij jezelf kunt zijn en voldoende rust, kunt vinden bij jezelf, dan kun je die ook ervaren in relatie met de ander. Als je niet voldoende thuis bent bij jezelf, dan wordt die thuiservaring van de ander te bedreigend. Dan ga je die uiteindelijk ook ontvluchten. Want als je merkt dat de ander iets heeft van de rust, gedragenheid, vertrouwen, waar jij naar verlangt maar waar het je aan ontbreekt, dan is dat confronterend. Dan zeg je: sorry ik wil die confrontatie niet en zo ga je ook die relatie uit de weg. Zo dreig je van de ene vlucht in de andere te verzeilen.”

Bekijk hier het hele gesprek tussen Rick Timmermans en Nikolaas Sintobin sj.

 

Met Teilhard de Chardin sj eucharistie vieren zonder brood en wijn

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel