Jezuïeten en de schone kunsten

do 04 mei 2023 Leuk / Varia / Wereldwijd /
Jezuïeten en de schone kunsten 10

Wat doen Pieter-Paul Rubens, Bernini, Alfred Hitchcock en koning Lodewijk XIV op een schilderij met als titel: De jezuïeten en de schone kunsten?

Wat doen Pieter-Paul Rubens, Bernini, Alfred Hitchcock en koning Lodewijk XIV op een schilderij met als titel: De jezuïeten en de schone kunsten?

Schilder Raúl Berzosa (rechts) presenteerde onlangs zijn nieuwe werk, in opdracht van het Antinori Center for the Arts van de jezuïeten in Tampa (Florida, VS).  Het heeft als titel “De jezuïeten en de schone kunsten”. Het betreft een olieverfschilderij van 609 bij 274 cm. en het is het middenpaneel van een drieluik. In dit werk wordt de relatie uitgewerkt tussen personages die verbonden zijn aan de jezuïeten en de zeven schone kunsten.

Jezuïeten en de schone kunsten 9

Biddende Ignatius

In het midden van de compositie schijnt de jezuïetenzon. Vlak daaronder bidt de heilige Ignatius van Loyola geknield om vruchten voor de orde.

Jezuïeten en de schone kunsten 1

Beeldhouwkunst

Gian Lorenzo Bernini is bezig een van de twee engelen voor de Engelenbrug in Rome aan het beeldhouwen. Hij werd hierbij geïnspireerd door de Geestelijke Oefeningen. Aan zijn voeten ligt de door hem ontworpen en geschonken plattegrond van de jezuïetenkerk Sant’Andrea al Quirinale.

Jezuïeten en de schone kunsten 2

Muziek

Domenico Zipoli was een jezuïet-musicus, zijn belangrijkste functie was die van organist van de Chiesa del Gesù. Hij speelt op een klein orgel dat ook veel gebruikt werd in de “Chiquitos” Missies in Bolivia. Naast de musicus leert een inheemse jongen viool spelen.

Jezuïeten en de schone kunsten 3

Schilderkunst

We zien Pieter-Paul Rubens, een schilder die nauw verbonden was met de jezuïeten, terwijl hij werkt aan het schilderij “De wonderen van Franciscus-Xaverius”. Dit werk bevindt zich momenteel in Wenen. Het schilderij behoorde toe aan de kerk van San Carlo Borromeo, die geïnspireerd was op de Chiesa del Gesù in Rome.

Jezuïeten en de schone kunsten 4

Dans

Koning Lodewijk XIV, in een kostuum ontworpen door Pierre Beauchamp (nauw verbonden met de jezuïeten), stelt de dans voor. Het was Pierre die de koning leerde dansen, Lodewijk XIV werd opgeleid door de jezuïeten, zijn biechtvader was een jezuïet en toen hij stierf werd zijn hart naar een jezuïetenkerk overgebracht.

Jezuïeten en de schone kunsten 5

Cinema

Alfred Hitchcock ging naar school bij de jezuïeten. Toen hij aan het eind van zijn leven de communie ontving, was hij erg geëmotioneerd. Jezuïet Mark Henninger herinnert zich: “Hij was een tijdje van de kerk weggedreven en daarom waren zijn antwoorden tijdens de mis in het Latijn”. Zijn biechtvader, Tom Sullivan, was een jezuïet.

Jezuïeten en de schone kunsten 6

Literatuur

Gerard Manley Hopkins, jezuïet, was een Victoriaans schrijver die beïnvloed was door de Oxfordbeweging. Een van zijn belangrijkste gedichten staat achter hem afgebeeld: “The Wreck of the Deutschland.” Hopkins zag veel van God in de natuur, hij schreef het gedicht: “Spring and Autumn”.

Jezuïeten en de schone kunsten 7

Architectuur

Broeder Andrea Pozzo, jezuïet, architect en schilder, werkte mee aan de bouw van de kerk van Sant’Ignazio in Rome waarbij hij meesterlijk de trompe-l’oeil techniek toepaste.

Jezuïeten en de schone kunsten 8

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel