Wat doen jezuïeten? Vijf films over hun veelzijdige leven

do 13 apr 2023 Jezuïeten / Roeping en vorming /
Wat doen jezuïeten? Dries films over hun veelomvattende leven

In deze serie van vier maken we kennis met drie Britse jezuïeten, ieder op een andere etappe van hun jezuïetenleven. De films geven een goed beeld van hoe leven als jezuïet eruit kan zien.

In deze serie van vier maken we kennis met drie Britse jezuïeten, ieder op een andere etappe van hun jezuïetenleven. De films geven een goed beeld van hoe leven als jezuïet eruit kan zien.

De films duren ongeveer 10 minuten en zijn Engelstalig (met de mogelijkheid van Engelse ondertiteling).

In de eerste film The Novice maken we kennis met Mikhael Ahmad. De film geeft een gelaagd inkijkje in het noviciaat van de jezuïeten in Birmingham, wat ook het noviciaat van de jezuïeten in de Lage Landen is.

Mikhael worstelde jaren met de zin van zijn leven. Hij probeerde vele dingen uit, ging van baan naar baan, maar vervulling vond hij niet. Wie was hij, wat moest hij met zijn leven?

Geroepen jezuïet te worden

Een korte retraite bij de jezuïeten opende een weg. Hij had het eenvoudige verlangen contact te hebben met God. Niet lang daarna voelde hij zich geroepen jezuïet te worden.

Twee jaar bracht hij door als novice, met als hoogtepunt de eerste geloften – de ultieme verbintenis tot het jezuïetenleven. In deze film blikt hij terug op die periode en laat hij zien wat zo’n noviciaat inhoudt.

Werken in de klas

In de tweede film The Teacher lopen we een dag mee met Christopher Brolly, een jezuïet in opleiding. Hij doet zijn regentie (twee jaar pastorale missie) op een jezuïetencollege. In deze film krijgen we een momentopname van zijn dag terwijl hij de vreugde en uitdagingen van het lesgeven op een drukke jezuïetenschool ervaart.

Een dienst aan studenten

Matthew Power sj is als studentenpastor verbonden aan de Universiteit van Oxford. Zijn missie is studenten aan te moedigen en toe te rusten om deel te nemen aan het universitaire leven. Als ambassadeurs van Christus wil hij studenten helpen en laten zien hoe positief te reageren op de uitdagingen van onze wereld van vandaag. Hoewel het geen werk is van de Britse jezuïeten, laat de rol van Matthew bij het studentenpastoraat zien hoe veelomvattend het jezuïetenleven kan zijn.

De armen nabij zijn

Dermot Preston is een jezuïet die de parochie en de armen in Newcastle dient. Hij zegt over de ervaring: “Groot-Brittannië is nog meer versplinterd geraakt door stakingen en industriële acties, maar de armen kunnen niet staken of hun arbeid terugtrekken om hun afwezigheid te laten voelen – zij klampen zich vast en kijken enigszins hulpeloos toe hoe de machten van deze wereld hen als kurken in een snelstromende rivier voortduwen.”

Een jezuïetenleven

Pater Michael Barrow sj was 91 jaar oud toen deze video werd opgenomen. Hij was al meer dan 70 jaar jezuïet. Zoals alle jezuïeten is zijn carrière ongelooflijk gevarieerd geweest, met onder meer een periode als leraar in het Verenigd Koninkrijk en als pastoor in Barbados. Hier blikt hij terug op zijn leven en zijn roeping.

Denk jij ook na over jouw plaats in de wereld of wil je verkennen waartoe je geroepen wordt? Bekijk ook eens deze pagina.

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel