Jezuïeten openen vluchtelingencentrum in Rome

Jezuïeten openen vluchtelingencentrum in Rome

Het nieuwe Centrum Matteo Ricci biedt opvang en integratie aan migranten zonder huisvesting. Er zijn 28 bedden, maar er is ook ruimte voor muziek, kunst, literatuur en yoga.

Het nieuwe Centrum Matteo Ricci biedt opvang en integratie aan migranten zonder huisvesting. Er zijn 28 bedden, maar er is ook ruimte voor muziek, kunst, literatuur en yoga.

De jezuïeten hebben in Rome, in aanwezigheid van de Italiaanse president, Sergio Mattarella, en de generale overste van de Sociëteit van Jezus, Arturo Sosa, een “centrum voor opvang en integratie” voor asielzoekers en vluchtelingen geopend. Dit centrum is het geesteskind van paus Franciscus, die “het gebrek aan publieke financiering” betreurt en die persoonlijk heeft bijgedragen aan de financiering van de lancering van dit initiatief. 

Bedden maar ook muziek, kunst en yoga

Het nieuwe centrum heeft 28 bedden om gedwongen migranten zonder huisvesting te ontvangen en verzorgt trainingen, biedt hulp bij oriëntering op de arbeidsmarkt en steun bij het zoeken naar werk. Verder organiseert het culturele en artistieke activiteiten op het gebied van muziek, kunst, literatuur en yoga. Niet alleen voor gasten van het centrum, maar ook voor andere geïnteresseerden. 

De oproep van paus Franciscus om kloosters open te stellen voor vluchtelingen.

“Ik denk dat het openen van een centrum voor opvang en integratie vandaag, in een tijd waarin steeds vaker centra worden gesloten, zowel symbolisch als concreet een duidelijk teken is”, zei pater Camillo Ripamonti sj, president van het Centro Astalli. Het Centro Astalli (JRS) heeft het centrum opgezet in de gerenoveerde ruimtes die ter beschikking staan van de Euro-mediterrane provincie van de jezuïeten (Albanië, Italië, Malta en Roemenië). Ze werden geïnspireerd door “de oproep van paus Franciscus, gedaan tijdens zijn bezoek aan het Centro Astalli in 2013, om kloosters open te stellen voor vluchtelingen.”

Ertegenin gaan

“Voor de migranten worden de grenzen gesloten; in het religieuze leven worden huizen en werken gesloten – als gevolg van afnemende aantallen”, benadrukt de pater Ripamonti sj. “De houding die samengaat met het sluiten van huizen en werken maakt zich meester van ons hart en van onze geest. Zij maakt ons droog, minder menselijk. Maar nu gaan we in tegen die tendens: we openen iets.” 

 

Het centrum is vernoemd naar pater Matteo Ricci, de eerste jezuïet-missionaris in China, “meester in het zich laten ondervragen door de rijkdom van mensen uit een andere cultuur en in staat om zichzelf in hen te verplaatsen”, onderstreepte pater Ripamonti. Het stapt in de sporen van pater Pedro Arrupe – generale overste van de jezuïeten, die de Jesuit Refugee Service opzette waarvan het Centro Astalli deel uitmaakt.

Toespraak Arturo Sosa aj

In zijn toespraak zei de huidige algemeen overste, pater Arturo Sosa, dat hij zich verantwoordelijk voelt om te bouwen aan een toekomst van vrede langs de weg van de verzoening. “Denkend aan: de etnisch-religieus-politieke conflicten die verschillende delen van de wereld in brand zetten – niet in het minst Venezuela, mijn eigen land–, de onrechtvaardigheid en ongelijkheid die miljoenen van onze broeders en zusters ondergaan, de achteruitgang van het milieu als direct gevolg van de armoede, de sociale uitsluiting en marginalisering, de gedwongen migratie, het geweld van het fundamentalisme en van de onverdraagzaamheid. In een wereld waar muren steeds talrijker worden, willen we geduldig en hardnekkig doorgaan met het bouwen van bruggen, door concrete gebaren om waardigheid, menselijkheid en gastvrijheid te bevorderen. In een wereld vol angst en woede kunnen we leren van de moed van vluchtelingen om opnieuw te beginnen met vertrouwen en hoop.”

Paus Franciscus biedt het centrum de financiële steun die nodig is voor de eerste maand van de activiteiten van het centrum.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel