Gebedspodcast Bidden Onderweg bestaat 5 jaar

wo 27 mei 2020 Spiritualiteit /
Gebedspodcast Bidden Onderweg bestaat 5 jaar 1

Om 5 jaar Bidden Onderweg te vieren spreken bekende Nederlanders en Vlamingen dit jaar Bijbelteksten in voor de gebedspodcast waar dagelijks 16.000 mensen mee bidden.

Om 5 jaar Bidden Onderweg te vieren spreken bekende Nederlanders en Vlamingen dit jaar Bijbelteksten in voor de gebedspodcast waar dagelijks 16.000 mensen mee bidden.

Je hebt ze vast al gezien. In de trein, op straat als ze ’s avonds nog even de hond uitlaten of op de fiets. Mensen van alle leeftijden met oortjes in en een rustige glimlach op de lippen. Sinds vijf jaar zijn er duizenden mensen in Nederland en Vlaanderen die bidden onderweg met hun smartphone.

De gebedspodcast helpt de gebruiker de teksten uit de Bijbel als het ware op zijn of haar eigen leven te leggen.

Op Pinksteren 2015 kwam de eerste gebedspodcast online op biddenonderweg.org. Sindsdien zijn in de studio van het Ignatiushuis in Amsterdam ruim 1700 gebedspodcasts geproduceerd. 

Een meditatie van Bidden Onderweg vertrekt bij de bijbellezing van de dag en wordt afgewisseld door meditatieve muziek en korte vraagjes. De gebedspodcast helpt de gebruiker de teksten uit de Bijbel als het ware op zijn of haar eigen leven te leggen.

Vijf jaar Bidden Onderweg

Bidden onderweg vindt zijn oorsprong in Pray as you go, de gebedspodcast van de Britse jezuïeten, opgestart in 2006. In 2013 vond een eerste brainstorming plaats in het jezuïetenhuis van Leuven. Het initiatief kwam van een aantal enthousiaste protestantse gebruikers. Slotsom van de gemeenschappelijke onderscheiding was dat de jezuïeten zich – ook financieel – engageerden om de eindverantwoordelijkheid op te nemen voor dit project. Na twee jaar van intensieve voorbereiding werd op 24 mei 2015 de website met bijhorende app gelanceerd.

Oecumenisch

Bidden onderweg is ignatiaans geïnspireerd en heeft een oecumenische inslag. De teksten worden zó geschreven dat zowel katholieken als protestanten er zich thuis voelen. In Nederland is een groot deel van de gebruikers van protestantse huize. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de belangrijke plaats die de Bijbel inneemt in de dagelijkse gebedspodcast. Ook, ruimer beschouwd, met de grote vraag naar spiritualiteit die bestaat bij vele protestanten en waar de ignatiaanse spiritualiteit blijkbaar een aantrekkelijk antwoord weet op te geven.  

Infomomenten Geestelijke Oefeningen 2020-2021 3

Honderden liederen speciaal opgenomen voor Bidden Onderweg

Naast de dagelijkse gebedspodcast produceert Bidden Onderweg ook regelmatig thematische podcastretraites, video’s over diverse aspecten van ignatiaanse spiritualiteit en enkele audioboeken. In de loop van de jaren zijn 608 liederen opgenomen in de studio van Bidden Onderweg en in diverse kerken en concertruimtes. Sommige liederen werden speciaal gecomponeerd voor Bidden Onderweg.

In de bikkelharde digitale omgeving wordt marketing, ook voor spirituele “producten” steeds belangrijker.

Bidden Onderweg heeft een fulltime producer, 70 verschillende “stemmen” en tientallen mensen die, op professionele of vrijwillige basis, meewerken aan het schrijven of vertalen van teksten, het maken van muziek en het produceren van visueel promotiemateriaal. In de bikkelharde digitale omgeving wordt marketing, ook voor spirituele “producten” steeds belangrijker.

Financiën

Binnen de internationale jezuïetenfamilie bestaat, naast de Engelse moederversie, ook een Poolse, Spaanse, Portugese en Arabische versie van de gebedspodcast. Tussen deze teams wordt doorlopend knowhow en inspiratie uitgewisseld. De digitale omgeving vraagt voortdurende verandering, creativiteit en ook veel technische kennis. Jaarlijks ontvangt Bidden Onderweg een subsidie van ruim 160.000 euro van de jezuïeten van de Lage Landen. De online fondsenwerving is nu operationeel. Voor 2020 hopen we op 20.000 euro giften van onze gebruikers. 

Bekende stemmen

Om de vijfde verjaardag van Bidden Onderweg te vieren hebben heel wat bekende Nederlanders en Vlamingen toegezegd om mee te werken aan onze dagelijkse podcasts. Het komende jaar zullen de stemmen van Herman Van Rompuy, Vonne van der Meer, Jan-Willem Roodbeen, Rik Torfs, Elly&Rikkert, kardinaal De Kesel, Andries Knevel, zuster Jeanne De Vos, Luc Steeno en anderen te horen zijn.

Enkele cijfers

 • De podcast van het weekeinde wordt gemiddeld door 16.000 mensen beluisterd
 • 65% van de luisteraars komt uit Nederland, 30% komt uit België
 • 58% luistert via de website, 42% via de apps
 • 64% van de luisteraars is man
 • 23% is jonger dan 35 jr, 50% is tussen 35 en 65 jr, 27% is ouder dan 65 jr
 • De gemiddelde productiekost van de dagelijkse podcast is 400€

Een bloemlezing uit commentaren van luisteraars

 • Bidden Onderweg geeft mij rust in plaats van dat ik het ervaar als nog een ‘agendapunt’ – Erica
 • Ik vind het heerlijk, een pauze in alle actie en even rustig reflecteren en praten met Jezus – Christine
 • De eenvoud spreekt mij aan en toch stof om over na te denken en niet te vergeten de muziek – Jaap
 • Sommige vragen die u stelt zijn echt confronterend. – Marijke
 • De meditaties zijn erg mooi en brengen een gestage verandering teweeg. – Cecile
 • Mijn rustpunt in de dag; ben accountmanager en parkeer als het kan de auto elke dag voor een klein kwartier retraite per dag – Arne
 • Het dagelijks onderweg zijn wordt zo anders door elke dag over iets heel concreet met Jezus te spreken – Claire
 • Dagelijks op de fiets op weg naar mijn werk kies ik een rustige route en maak ik gebruik van de biddenonderweg app – Heleen
 • Ik ben katholiek maar wist niet meer wat dat betekent. Bidden onderweg heeft voor mij een nieuwe wereld geopend – Aloys
 • Meestal luister ik naar BO als ik wandel. Zeker op ‘zware momenten’ biedt BO mentale ondersteuning. – Ineke
 • Ideaal in de trein als je onderweg bent. Je kunt de gebeden ook downloaden en offline beluisteren. Fijne app! – Charlotte
 • Echt een top app zelf ben in gereformeerd, maar de app is bedoeld voor iedereen katholiek en protestants. – Christian
Bekijk alle nieuwsberichten

Deel