Mini-levensgebed voor gezinnen

Mini-levensgebed voor gezinnen

Met dit mini-levensgebed kijk je als gezin met een blik van dankbaarheid terug op de dag. Wat was er positief en wat was moeilijk? Zo kan je samen iets van God op het spoor komen in je dag.

Met dit mini-levensgebed kijk je als gezin met een blik van dankbaarheid terug op de dag. Wat was er positief en wat was moeilijk? Zo kan je samen iets van God op het spoor komen in je dag.

Dit mini-levensgebed voor het gezin is geïnspireerd op het ignatiaanse levensgebed.

Voor wie is dit speciale levensgebed?

Voor gezinnen vanaf twee personen en in alle mogelijke samenstellingen, met of zonder kinderen, voor alle leeftijden, mogelijk vanaf ongeveer 4 jaar.

Je bekijkt zelf wanneer je het mini-levensgebed voor je gezin het beste inpast in de dag. Een goed moment kan zijn na het avondeten. Als je dit dagelijks wilt doen, is het goed er een vast moment voor te vinden.

Eerste stap: korte stilte

Je maakt het samen stil. Iemand steekt een kaarsje aan om God of Jezus symbolisch aanwezig te stellen.

Iedereen denkt kort na over twee vragen:

  • Waar was je het meest dankbaar voor vandaag?
  • Waar was je het minst dankbaar voor vandaag? (of: Wat liep er niet zo goed vandaag?)

Tweede stap: uitwisseling

Er zijn twee mogelijkheden om de uitwisseling vlot te laten verlopen:

  1. Eén persoon nodigt ieder om beurten uit om te antwoorden op de twee vragen.
  2. Je maakt gebruik voor een voorwerp (bijvoorbeeld een pluim, een groen takje) dat in het midden ligt. Wie wil spreken neemt het voorwerp en legt het pas terug als hij of zij uitgesproken is. Voor de anderen is het dan duidelijk dat zij niet spreken maar luisteren. 

Mocht iemand veel te lang spreken, dan mag een volwassene vragen om af te ronden natuurlijk.

Iedereen probeert zo goed mogelijk naar elkaar te luisteren. Laat je niet ontmoedigen als het niet altijd even goed lukt om naar elkaar te luisteren. Als iedereen zo goed mogelijk probeert, is dat al heel wat!

Derde stap: afsluiting

Sluit af met een ritueel. De eerste keren probeer je uit wat bij jullie gezin past. Je kan samen een lied zingen, samen het Onze Vader bidden, een zin van dankbaarheid of verbondenheid uitspreken… Als je iets gevonden hebt dat past, kun je dit voortaan gebruiken als slot van jullie levensgebed.

Met Teilhard de Chardin sj eucharistie vieren zonder brood en wijn

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel