Novicen ontmoeten elkaar in Lyon

ma 03 sep 2018 Jezuïeten / Roeping en vorming /
Novicen ontmoeten elkaar in Lyon 2

Zoals elke zomer ontmoetten ook dit jaar de drie ‘noordelijke’ noviciaten elkaar voor een week van kennismaking, gebed en uitwisseling. Tegen welke uitdagingen lopen ze aan?

Zoals elke zomer ontmoetten ook dit jaar de drie ‘noordelijke’ noviciaten elkaar voor een week van kennismaking, gebed en uitwisseling. Tegen welke uitdagingen lopen ze aan?

Dit jaar werden de novicen uit Birmingham en de novicen uit Nuremberg uitgenodigd door de novicen van de Franstalige provincie (EOF) in Lyon. We waren in totaal met 32 uit negen verschillende landen. Zowel de novicen uit Birmingham als die uit Nuremberg hadden uit ecologische overwegingen besloten om met de trein naar Lyon te reizen. En zo werd de reis meteen ook een stuk avontuurlijker en interessanter.

Secularisering als grootste uitdaging

Het goedgevulde programma begon met een voorstelling van de acht provincies en de regio die vertegenwoordigd zijn in de drie noviciaten. De focus bij de voorstellingen lag duidelijk op de uitdagingen en mogelijkheden in de toekomst. Het was interessant om te zien hoe veel van de uitdagingen gelijksoortig zijn, net als de ideeën over hoe ermee om te gaan. De verregaande secularisering en het verlies van geloof stonden bovenaan de lijst. We waren het er behoorlijk over eens dat een authentieke verkondiging het antwoord daarop is.

We waren het er behoorlijk over eens dat een authentieke verkondiging het antwoord daarop is.

Het tweede grote thema van de week was multimedia en spiritualiteit. De Franse jezuïet Grégoire Le Bel, die het digitale apostolaat leidt in EOF, liet ons nadenken over de plaats van multimedia en in het bijzonder van sociale media in ons leven als beginnende religieuzen. De ervaring met sociale media was verrassend uiteenlopend. Terwijl sommigen duidelijk de gevaren zagen, waren anderen meer overtuigd van de evangeliserende opportuniteit. Door zowel de positieve als negatieve kanten van sociale media en internet te belichten, kregen we een genuanceerder beeld op de realiteit.

Jezuïetengeschiedenis in Lyon

Ondanks de hittegolf (constant 35 graden!) trokken we er in de namiddag op uit om Lyon te ontdekken. Eerst stond een meer toeristisch uitje op het programma, waar we konden ontdekken dat Lyon een heel aantrekkelijke stad is. Daarna werden we ook rondgeleid in de geschiedenis van de jezuïeten in Lyon: van de oude jezuïetenschool en aanpalende kerk naar het huidige college en ten slotte het Institut des Sources Chrétiennes. Er was ook tijd voor een museum, wat sport en een aangename picknick in één van de parken van Lyon.

Het is hoopgevend om zoveel andere enthousiaste novicen te ontmoeten

Er was ook een daguitstap gepland naar de Chartreusestreek. In Saint-Hugues-de-Chartreuse vierden we samen de mis in de lokale kerk die onder handen is genomen door de Franse kunstenaar Arcabas. Nadien was er uiteraard ook ruim de tijd om de vele indrukwekkende kunstwerken te bewonderen. In de namiddag stond een bezoek aan het museum van La Grande Chartreuse op het programma en ook een wandeling rond het kartuizerklooster.

Hoop voert de boventoon

Maar alles in die week was eigenlijk gericht op ontmoeting en kennismaking met elkaar. Het is hoopgevend om zoveel andere enthousiaste novicen te ontmoeten en met hen samen te kunnen delen, bidden en vieren. Aan het einde stapten we moe maar tevreden terug op de trein.

 

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel