Jezuïet Tiburcio Arnaiz Muñoz wordt zalig verklaard

Jezuïet Tiburcio Arnaiz Muñoz wordt zalig verklaard

Door de inwoners van Malaga werd Tiburcio Arnaiz Muñoz de ‘apostel van de stad’ genoemd. Zaterdag 20 oktober 2018 is de Spaanse jezuïet zalig verklaard.

Door de inwoners van Malaga werd Tiburcio Arnaiz Muñoz de ‘apostel van de stad’ genoemd. Zaterdag 20 oktober 2018 is de Spaanse jezuïet zalig verklaard.

Tiburcio Arnaiz Muñoz werd op 11 augustus 1865 geboren in Valladolid, Spanje. Op 25-jarige leeftijd werd hij priester gewijd. Als hij 32 is, klopt hij aan bij het noviciaat van Granada om zijn verlangen om jezuïet te worden te vervullen. In 1912 legt hij zijn laatste gelofte af in Málaga, de stad waar hij de rest van zijn leven zal wonen. Hij stierf op 18 juli 1926.

Hij volgde de impulsen van zijn hart en bezocht regelmatig de gevangenen in de gevangenis

Vanuit de residentie van de Sociëteit in Málaga was pater Arnaiz voortdurend bezig met het geven van de Geestelijke Oefeningen, het aanbieden van geestelijke begeleiding, het bijstaan in het Diocesane Seminarie en het promoten van de Mariacongregaties, het Apostolaat van het Gebed, en de Conferenties van de heilige Vincentius a Paulo. 

Onvermoeibare inzet van Tiburcio Arnaiz Muñoz

Hij volgde de impulsen van zijn hart en bezocht regelmatig de gevangenen in de gevangenis en de zieken thuis en in de ziekenhuizen. De mensen van Málaga zagen hem regelmatig de straatkinderen helpen en de biecht horen in de jezuïetenkerk. Overtuigd van de dringende behoefte aan goed onderwijs, bevorderde hij de opening van scholen, de oprichting van een katholieke bibliotheek, een systeem voor de distributie van medicijnen en de bouw van huizen van gastvrijheid voor mensen in nood.  Zijn onophoudelijke inzet bracht hem er aan het eind van zijn leven toe te zeggen: “Ik heb mijn hele leven gehaast; ik heb zoveel mogelijk gewerkt; nu zal de Heer mij opwekken”.

Ik zal voor niemand meer sterven, want ik ga sterven voor alles wat niet God is

Pater Tiburcio Arnaiz was een jezuïet met een sterke en diepe spiritualiteit, geworteld in het hart van Jezus. Vertrouwend op God verklaarde hij na de dood van zijn moeder in 1902 met onwankelbare overtuiging: “Ik zal voor niemand meer sterven, want ik ga sterven voor alles wat niet God is”. Hij vergat zichzelf volledig en zocht alleen nog de belangen van Jezus Christus – het motto van zijn zaligverklaring – en zorgde onvermoeibaar voor de noden van de armen. De Maagd Maria is voor hem een blijvende bron van kameraadschap en troost.

Volg het voorbeeld van pater Arnaiz

Na zijn dood lopen alle inwoners van Málaga’s uit voor de begrafenis van de man die ze later erkennen als “apostel van de stad”. Pater Arnaiz had al in de loop van zijn leven een reputatie van heiligheid verworven, maar ook nu nog bezoeken gelovigen zijn graf. Niet voor niets klaagde de toenmalige bisschop van Málaga, de heilige Manuel González, tijdens de begrafenis: ‘Wat doe je, mijn Jezus? Hoe verwacht je dat ik de last die je op mijn zwakke schouders hebt gelegd draag als je de beste arbeider in deze wijngaard van me hebt afgenomen?’ Vervolgens moedigde hij de jezuïeten, religieuzen, priesters en leken aan om pater Arnaiz na te volgen.

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel