Activiteitenoverzicht van het ignatiusjaar

di 19 okt 2021
Jubileumjaar: 500e verjaardag van de bekering van Ignatius 6

Een animatiefilm, een theatermonoloog, verschillende boeken, podcasts en een rondtrekkend museum… Zo vieren wij de 500e verjaardag van Ignatius’ bekering.

Een animatiefilm, een theatermonoloog, verschillende boeken, podcasts en een rondtrekkend museum… Zo vieren wij de 500e verjaardag van Ignatius’ bekering.

In 2021 is het vijfhonderd jaar geleden dat Ignatius van Loyola gewond werd door een kanonskogel in Pamplona. Het was 20 mei 1521. Honderd jaar later, op 12 maart 1622, werden Ignatius en Franciscus Xaverius heilig verklaard. De algemene overste van de jezuïeten, pater Arturo Sosa, heeft om deze redenen een jubileumjaar afgekondigd dat zal lopen van 20 mei 2021 tot 31 juli 2022. Aansluitend bij de bekering van Ignatius na de kogel in Pamplona is het motto van het internationale jubileumjaar “Alle dingen nieuw zien in Christus”.

Download hier het programmaboekje van ons jubileumjaar. 

 • Een podcast/hoorspel over Ignatius (klein uur) met speciale geluidsefecten. Gemaakt door Guido Attema.
 • 15 mei 2022 Ignatiaanse Familiedag in Oude Abdij Drongen. Een dag met workshops en getuigenissen (ook enkele in het Engels) en een feestelijke eucharistieviering met de overste van Vlaanderen en Nederland, Marc Desmet sj.
 • In de zomer 2022 Loyolatocht: Ignatius achterna. Van 26 juli tot 8 augustus 2022. Leeftijd: 18-40 jaar.
 • Concert. De cantate Anima Christi van Albert Boone sj wordt opnieuw uitgevoerd in het College van Aalst (opgericht 1622) en in Antwerpen. Wegens Covid-19 is er nog geen datum vastgelegd.
 • Op het Instagram-account van de jezuïeten staan we dit jaar stil bij het levensverhaal van Ignatius, aan de hand van mooie illustraties.

Activiteitenoverzicht van het ignatiusjaar 4

Drie boeken die verschenen in het Ignatiusjaar:

Activiteiten die geweest zijn:

 • 30 oktober 2021 Boekpresentatie van twee boeken van Mark Rotsaert (Averbode) in Drongen, organisatie door Tertio. Klik hier voor meer informatie.
 • Jezuïeten: mythe & werkelijkheid. Vier avonden voor studenten en jong professionals (18-35j)
in Antwerpen op 09, 16, 23 en 30 november. En in Heverlee op 15 & 22 februari en op 1 & 8 maart.
 • 27 november 2021 Boekpresentatie van het (werk)boek dat pater generaal Arturo Sosa schreef voor het Ignatiusjaar, in Antwerpen. Erbij zijn?
 • Februari 2022 uitgave van Ignatius van Loyola en andere verhalen van bekering (Averbode) – met bijbehorende podcastreeks.
 • 06 februari 2022 Première theatermonoloog: Ignatius – De ridder maakt een knieval in Oude Abdij Drongen. Monoloog ‘van’ Ignatius, geschreven door Dries van den Akker en uitgevoerd door Kurt Defrancq. Minstens 19 optredens in Nederland en Vlaanderen, in februari en maart. De theatermonoloog werd in het Engels vertaald en van daaruit naar andere talen. De monoloog zal ook opgevoerd worden in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Litouwen, Portugal, New York.
 • 12 maart 2022 Wereldwijd feest Ignatiusjaar.
 • Op 20 mei 2021 de lancering van de animatiefilm die de jezuïeten van de Lage Landen hebben gemaakt (in 21 talen).
 • Op 23 mei 2021 om 20.00 uur start het Ignatiusjaar met een wereldwijd gebed. Onze generale overste, Arturo Sosa, gaat ons voor in gebed. Ook paus Franciscus bidt met ons mee. Jij ook? Hier vind je meer informatie.
 • Vlaamse kunstenaar Johan Tahon maakte een sculptuur van Ignatius van Loyola, Metanoia genaamd. Hij overhandigde deze aan de paus en aan Pater Generaal.
 • In juli 2021 start een reizende tentoonstelling in de Krijtberg Amsterdam. De tentoonstelling bestaat uit 50 voorwerpen met aandacht voor de vier apostolische speerpunten van de jezuïeten en voor de geschiedenis van de Sociëteit in Vlaanderen en in Nederland. De tentoonstelling zal te zien zijn in Amsterdam, Nijmegen, Drongen, Heverlee, Mechelen, om te eindigen in Antwerpen – mogelijk komen er nog plekken bij.
 • Op 21 september 2021 Wijdingsfeest Carolus Borromeuskerk in Antwerpen.

Activiteitenoverzicht van het ignatiusjaar

De Jubelcommissie voor het Ignatiusjaar bestaat uit Cecilia Vanneste (coördinator), Jan Stuyt sj, Philip Debruyne sj, Nikolaas Sintobin sj, Liesbeth van den Bossche en Jos Moons sj.
Wens je meer info, contacteer Cecilia vanneste via ignan@jesuits.net.

De wereldwijde website: www.ignatius500.global

De sculptuur die Johan Tahon maakte van Ignatius' bekering

Bekijk alle nieuwsberichten

Deel